De Beardie

De Bearded Collie is een hondenras afkomstig uit Schotland. Zoals alle collies is hij een herder, die zijn oorsprong in de Schotse Hooglanden heeft. De eerste voorouders van de Bearded Collie zouden honden zijn die in 1514 met een schip uit Polen in Schotland aankwamen en geruild werden tegen een ram en een ooi. Door het heersende klimaat in de Schotse Hooglanden was er behoefte aan een hond met een dikke vacht. Zo ontstond de Bearded Collie. In der loop der jaren werd uit de ruwe vacht van vroeger de zijdeachtige vacht van vandaag. De vacht heeft wel regelmatige verzorging nodig. Schofthoogte van 51 tot 56 centimeter, gewicht van 18 tot 27 kilogram. De worpgrootte is gemiddeld 7 pups.

Kleuren

Leikleurig, alle schakeringen van grijs, roodachtig bruin, zwart, blauw, bruin en zandkleurig met of zonder witte aftekeningen. Als de hond wit heeft, dan alleen op de voorsnuit, als bles op de 10628182_584081198370393_1716532165752190029_n (1)schedel, aan de staartpunt, op de borst, benen en voeten, indien aan de hals dan niet achter de schouder, uitgaande van de inplanting. Ook geen wit boven de hakken aan de buitenzijde van de achterbenen. Enige tan-aftekening is toegestaan op de wenkbrauwen, aan de binnenkant van de oren, op de wangen, onder de staartaanzet en op de benen tussen de hoofdkleur en het wit.

Uiterlijk van de beardie

Een slanke, actieve hond, langer dan hij hoog is, in de verhouding van ongeveer 5:4. Hoogte gemeten vanaf de schoft, lengte vanaf de borst tot het zit been. Teven mogen iets langer zijn. De hond moet, hoewel stevig gebouwd, voldoende daglicht onder het lichaam laten zien en mag niet te zwaar gebouwd tonen. Een levendige onderzoekende uitdrukking is een onderscheidend kenmerk van dit ras.

Karakteristieken

Het Karakter van de beardie is niet in een paar woorden te vatten. De beardie heeft een DSC_2007zachtaardig karakter, speels en altijd in voor een beetje dollen. Ze zijn verdraagzaam, bijzonder slim en leergierig. Die slimheid kan nog wel eens opbreken als je niet altijd even consequent bent, want ze weten de “mazen van de wet” feilloos te vinden.

 

Temperament

Een evenwichtige, intelligente werkhond, zonder enige tekenen van nervositeit of agressie.

De beardie past zich goed aan zijn omgeving aan,1969188_584079558370557_6466972241568536536_n is leergierig en is actief, zelfs tot op oudere leeftijd. Een andere eigenschap van de beardie, waar men zeker rekening  mee moet houden, is zijn gevoeligheid.  Vlotte omgang met andere huisdieren is in de regel geen probleem.

Lewis weet wat aanpassen is.