Verzorging

Vachtverzorging

Dubbel met een dichte, zachte, wollige ondervacht. Bovenvacht recht, hard en ruig, niet wollig en zonder krul, al is een lichte slag toegestaan. De lengte en de dichtheid van het haar moet voldoende zijn om een beschermende vacht te vormen en de belijning van de hond te doen uitkomen zonder dat de vacht de lijnen van het lichaam verdoezelt.  De neusrug moet spaarzaam bedekt zijn met haar, dat aan de zijkant iets langer mag zijn om juist de lippen te bedekken. Vanaf de wangen, de onderlippen en vanonder de kin wordt de vacht naar de borst toe steeds langer en vormt zo de baard.

Borstelen

De Bearded Collie vacht dient minimaal eenmaal per week geborsteld te worden. Hiermee bent u al gauw één a twee uur bezig. Het is raadzaam hier mee te beginnen zodra de pup bij u is, zodat de pup leert te accepteren en te waarderen. Prijs de pup de hemel in als hij braaf is blijven liggen. Nooit eindigen wanneer de pup er zelf genoeg van heeft, want dan heeft de pup gewonnen en zal het de volgende keer weer van u proberen te winnen.

Cooper

Bij mijn beardies borstel ik de vacht in laagjes, waarbij je steeds op de huid moet kunnen kijken. Zo weet je zeker dat je niet alleen het bovenste laagje netjes uitborstelt terwijl daaronder allerlei klitten kunnen ontwikkelen.

Het borstelen van de voorpoten vinden ze vaak vervelend maar moet toch gebeuren.Komt u een knoop of matje tegen, probeer het met de vingers uit pluizen. Pak de klit van onder beet en pluis dan naar boven of probeer het met een harkje voorzichtig te verwijderen, niet te groten plukken ineens, dit is pijnlijk.

Extra aandacht moet je besteden aan de oksels, onder de oren, oorrandjes en in de liezen, omdat daar over het algemeen de eerste klitten ontstaan. Ook hier voorzichtig de klitten verwijderen

Natuurlijk moet u de baard- en de borstbeharing goed doorborstellen, bij baard en borst laat ik de hond zitten en doe de vacht van de borst van onder naar boven borstelen en ook de zo de baard.

Controleer ook de vacht tussen de tenen en voet kussens op bv kauwgum of modder. Modder spoelen met water en kauwgum weg knippen.

Bij sneeuw krijgt uw beardie tussen de voetzolen ijsklontjes. Ik doe er altijd wat vaseline tussen.

IMG_7088