Tips bij opvoeden

Om uw pup een goede start van zijn leven te geven is het belangrijk om aan een aantal zaken te denken. Om die reden kunt u hieronder meer informatie en adviezen vinden over voeding, beweging, zindelijkheidstraining, benchtraining  en socialisatie.

VoedingCSC_1163

Omdat een pup nog in de groei is en daarnaast veel energie nodig heeft om te kunnen spelen is het noodzakelijk om puppyvoeding te geven. Deze bevat meer energie en meer eiwitten dan voedingen voor volwassen honden. Bovendien is de grootte van de brokjes aangepast aan het gebit van de pup, wat het kauwen natuurlijk vergemakkelijkt.

Veranderingen in de voeding altijd geleidelijk doorvoeren

Wellicht heeft u van de fokker nog wat voeding meegekregen wat de pup gewend is om te krijgen.Het is goed om die voeding te blijven geven. Maar mocht u toch veranderen van puppyvoeding doe dit dan geleidelijk te mengen met de voeding die u uw pup wilt gaan geven. Plots voedingsveranderingen kunnen bij de pup namelijk tot een tijdelijke spijsverteringsklachten leiden, dus u doet er goed aan om voedingswijzigingen bij de pup altijd geleidelijk aan te brengen.

Hoe veel maaltijden moet ik de pup geven?

week 4.5 020

Tot de leeftijd van 3 maanden worden er 4 maaltijden per dag gegeven.Naar mate de  pup ouder wordt daalt het aantal maaltijden zodat vanaf de leeftijd van 3 maanden 3 maaltijden per dag eten gegeven wordt en vanaf de leegtijd van 6 maanden nog maar 2 keer per dag een maaltijd klaar staat.

Het onbeperkt beschikbaar stellen van brokjes  gedurende de hele dag is sterk af te raden omdat het risico bestaat dat de pup dan te veel eet en daardoor te snel groeit.

Hoeveel voeding moet ik dagelijks geven?

Alhoewel op verpakkingen vaak voedingslijnen worden gegeven kunnen de aanbevolen dagelijkse voedingshoeveelheden toch te veel of te weinig voor uw pup zijn. Om te kunnen beoordelen of een pup de juiste hoeveelheid voeding krijgt, zeg ik “kijk goed naar de pup”. Voel aan de ribben kast, met een lichte druk moeten de ribben voelbaar zijn. Is dit niet zo dan is uw pup waarschijnlijk te dik.

Beweging

Vaak wordt het advies geven om een wandeling aan te houden van 5 minuten per levensmaand. Pups mogen vanzelfsprekend niet afgemat te worden, maar zolang ze vrolijk en alert zijn mogen ze blijven wandelen. Lopen op lage snelheid is een normale niet belastende activiteit. Het is beter om buiten te wandelen dan dat de pup zich binnen afreageert op de parket/laminaat vloer. Plotselinge zware belastingen zoals springen en vooral bal- en stoeispelletjes kunnen echter dramatisch uitpakken. Hoe leuk het ook is om te doen: ballen gooien is met pups uit den boze.

Uitlaten en zindelijkheidstraining

Pups dienen meerdere keren per dag uitgelaten worden. De tijdstippen waarop dit het beste kan gebeuren zijn de momenten waarop u ziet dat de pup onrustig is, wat eventueel kan betekenen dat de pup dringend een plasje en een grote boodschap moet doen. Ook na het slapen, spel en eten kan de pup even uitgelaten worden, aangezien de kans groot is dat de pup nodig moet.                                                                                                                                                     

Jonge pups dienen in het begin een aantal weken een aantal keer per nacht uitgelaten te worden.Een pup heeft namelijk nog een hele kleine blaas en kan daardoor nog niet de hele nacht zijn plas ophouden. De pup zal dit aan geven door te piepen, huilen of blaffen. Het zindelijk maken van een pup kost veel geduld en inspanning.

Bedenk bij het belonen en straffen dat het belonen van goede prestaties belangrijker is dan het straffen van slecht gedrag. Heeft de pup per ongeluk toch binnen zijn behoefte gedaan, dan is het daarnaast belangrijk dat er niet te veel tijd zit tussen het moment van binnen plassen of ontlasten en de straf. U moet dus al zien dat de pup binnen zijn behoefte doet wil u een straf kunnen geven. Bedenk wel dat u in de meeste gevallen eigenlijk te laat ben geweest met het uitlaten van de pup en dat de pup niet met opzet binnen zijn behoefte doet .

Uiteraard dient een straf altijd binnen proporties te zijn. Een duidelijke NEE of FOEI is daarbij voldoende. Het verhaal dat een pup zou leren wat zindelijkheid is door de neus in zijn eigen urine te drukken is grote onzin en mag dus zeker niet gedaan worden !!!

Naar de hondenschool

Wanneer de pup rond de 12 weken oud is en zijn entingen heeft. Kan de pup naar de hondenschool om daar een puppycursus te volgen.Ook al kunt u wellicht zelf uw pup commando’s en juist gedrag aanleren, dan blijft het volgen van een puppycursus toch heel nuttig.

Aangezien een pup op dat moment van de ontwikkeling nog helemaal in de socialisatie zit biedt een puppycursus namelijk een mooie gelegenheid om met andere honden om te  leren gaan en daar kan men veel profijt van hebben.

De levensfasen van de pup

Inprentingsfase; levensweek 3-12. Wanneer de pups 3 weken oud zijn start de inprentingsfase, waarin de pups tot de leeftijd van 12 weken met alles moeten leren omgaan waar ze later mee in contact kunnen komen. In deze fase is het daarom belangrijk om de pup intensief kennis te laten maken met mensen, andere huisdieren, het rijden in de auto, aaien kammen. stofzuiger radio enz.

Het wennen aan verschillende prikkels dient rustig te gebeuren en de hoeveelheid en de hoeveelheid.Het wennen aan verschillende prikkels dient rustig te gebeuren en de hoeveelheid nieuwe prikkels waar de pup mee in aanraking komt dient beperkt te zijn.

In het geval dat een pup angstig op een nieuwe prikkel reageert dient u de pup te negeren. Het troosten van een angstige pup bevestigd juist de angst bij de pup en daardoor zal het voor de pup makkelijker worden om aan de prikkel te wennen. Wanneer de pup nieuwsgierig op een prikkel reageert is dat een goed teken en betekent dat dit de pup toe is om de nieuwe situatie te onderzoeken. Breng in een later stadium de pup opnieuw met de prikkel in aanraking . Na een paar keer zal de hond de prikkel als normaal gaan beschouwen en er niet meer angstig voor zijn.

Socialisatieperiode; levensweek 12 – maand 6. Op de leeftijd van 12 weken start de (tweede) socialisatieperiode. Deze duurt tot de leeftijd van 6 maanden. Deze fase wordt ook wel de angstfase genoemd, omdat de nieuwsgierigheid van de pup eerder plaats heeft gemaakt voor angst. Het herstellen van vervelende  situaties is in deze periode moeilijker dan in de eerste socialisatiefase. Men dient dus op te passen dat bepaalde gewenningen in deze fase niet ontleerd raken.

Benchtraining

Een bench, of ook wel kamerkennel genoemd, is een metalen kooi waar de hond in kan verblijven. Alhoewel de aanschaf helaas niet zo heel goedkoop is, biedt het wel veel voordelen.

  • het biedt een plaats waar de pup zich geborgen en veilig voelt en kan slapen.
  • het is ook voor iedereen duidelijk, pup in bench? Laat de pup dan met rust.
  • het kan gebruikt worden bij de zindelijkheidstraining van de pup
  • het kan vóórkomen dat de pup spullen kan beschadigen
  • het kan vóórkomen dat de pup in gevaarlijke situaties terecht komt.

Een bench moet groot genoeg zijn zodat de hond er languit in kan liggen en zich goed om kan draaien. De aanschaf moet zodoende gebaseerd zijn op de volwassen grootte van de hond.

Bij benchtraining gaat het erom dat de pup de bench met positieve dingen associeert. Daarom moet de bench voor de pup aantrekkelijk gemaakt worden, bijvoorbeeld wat lekkers, een kluif en speelgoed..week 8 092

Zet de bench op een plaats neer waar u zelf ook bent. Laat de bench open, als de pup slaperig is kunt u de pup in de bench zetten. Geef ook een beloning, wat lekkers en/of een speeltje.

Prijs de pup als hij zonder problemen in de bench gaat slapen. Doe het deurtje dicht. Negeer eventueel onrustig gedrag, piepen, janken of geblaf. Aandacht en ook mopperen, wordt op deze momenten door de pup als beloning gezien waardoor de pup het ongewenste gedrag blijft herhalen. Wanneer de pup wakker wordt,  zal deze vast en zeker een plas of een grote boodschap moeten doen. Prijs dit gedrag.

De bench mag overigens nooit gebruikt worden, om de pup te straffen.Bech??? Nee niet voor Senna

Bench ??? Nee niet voor Senna