Zwemmen met je hond

Bij de warme seizoenen hoort lekker zwemmen met je hond. Tenminste, als je hond het leuk vindt om te zwemmen. En is het wel altijd veilig om te zwemmen met je hond? Zwemmen kan een heerlijke verkoeling zijn, vooral tijdens de hete zomerdagen.

 

Senna en Lewis, vinden zwemmen en waterpret geweldig.

 

 

Maar wat als het enorm heet is buiten? Of je hond een hekel aan water heeft? Niet iedere hond plonst zomaar in de sloot. En hoe leer je een bange hond zwemmen ?
Omdat honden niet kunnen zweten, hebben ze soms hulp nodig met afkoelen. Wanneer het kwik stijgt, is in het water plonzen hiervoor de snelste manier! 

Wij mensen zijn gek op zwemmen: tijdens zonnige dagen zijn het strand en onze zwembaden overbevolkt. Ook veel  Beardie’s lusten er wel pap van.

Er zijn verschillende mogelijkheden op te gaan zwemmen met je hond. De meest simpele is natuurlijk het badje in de tuin. Er zijn speciale hondenzwembadjes op de markt, die niet snel stukgebeten of gestoeid worden.

 

Dit bad is zeker weten  beardie proef.

Hiernaast kun je met de hond naar het strand, of naar meertjes, sloten en strandjes in de buurt. Kijk wel goed na of je hond hier welkom is. In de zomer maanden is er vaak beperkte toegang en sommige strandjes moeten helemaal hond-vrij blijven. Dit staat doorgaans aangegeven op bordjes aan de waterkant, of bij de ingang.

Tegenwoordig hebben we ook de luxe van hondenzwembaden, of zwembaden waar honden op gezette tijden welkom zijn. 

Zwemmen is namelijk niet alleen leuk, maar kan ook als therapie werken. Wanneer je hond een botbreuk, kapotte spier of een pees heeft gehad, ontlast de kracht van her water het beschadigde lichaamsdeel. Op deze manier kan je hond langzaamaan sterker worden, zonder het beschadigde deel overmatig te belasten. Hiervoor is zwemmen een heel verantwoorde manier van bewegen, en voorkomt het gewrichtsslijtage door sporten, traplopen wilde spelletjes.

 

Hiernaast kan een doel tijdens het zwemmen helpen, zodat ze in het begin  wat afgeleid zijn van het water. Gooi bijvoorbeeld een bal is een speeltje een klein(!) eindje in het water, en bouw de afstand op. Laat je hond nooit te ver van de kant zwemmen, in verband met onderstroming, kou en eventueel vaarverkeer. Met een beetje dollen aan de waterkant is helemaal niks mis mee. Maar aarzelt je hond om het water in te gaan? Gooi of duw hem dan NOOIT zomaar het water in, hier kunnen ze enorm van schrikken. De schrik en al dat rond kolkende water kan echt een traumatische ervaring zijn. Ze kunnen zich bezeren of door de paniek zelfs verdrinken. Staan ze eenmaal weer aan de wal, dan hoeven ze nooit meer een druppel water te zien.

Vindt je hond water maar Niks ? Probeer dan wat verschillende dingen uit:

  • Een sproeier
  • Een zachte (!) straal van de  tuin slang
  • Spetteren en speeltjes in een ondiepe bak met water
  • Een emmer water en balletjes erin.

Sommige honden houden gewoon niet van al dat water om zich heen. Terwijl ze misschien wat drupjes of een straaltje niet zo erg vinden. Zorg er in het begin voor dat je hond geen plens water over zich heen krijgt.Hiervoor kan je sponsjes gebruiken, om het water rustig over zijn vacht te verdelen. Voorkom ook water in het gezicht; water in de neus of ogen is erg vervelend voor ze. Heeft jehond eenmaal besloten dat hij water niks vindt, dan kan het opnieuw wennen lang duren. Het allerbelangrijkste hiermee is : geduld, beloning en respect voor de signalen van je hond.Wanneer je hond ongedwongen de leuke klant van water kan zien. kan hij snelle bijdraaien dan je ooit had  gedacht.

Let goed op of je hond in schoon (genoeg) water zwemt.

De dreiging van Blauwalg (zeer giftig), Legionella (stilstaand water) , Botulisme (door algen) of Leptospirose (door onder andere ratten urine en kadavers) liggen op loer bij warm weer. Zwemmen in stilstaand water wordt altijd afgeraden: hier hebben organismen vrij spel om lekker te broeien en groeien. Je hond kan huid of maagklachten hiervan krijgen, maar ook wormen, bloedzuigers of andere parasieten komen op deze plekken ruimschoots voor.

Lang leve de zomer, lang leve waterpret.  

Met dank aan Tatiana voor de geweldige mooie foto’s van haar Boys

Senna en Lewis.