Heupen van een pup

Het heupgewricht is een kogelgewricht waarbij de kop van het dijbeen scharniert in de heupkom . De kop hangt via een stevige band vast in de kom. Als de kom de bovenbeen kop niet goed omsluit of als het ligament te lang is ,dan is de heup onstabiel. De bovenbeen kop kan hierdoor uit de kom glijden. Dit is een pijnlijk en oorzaak van kreupelheid, soms al op jonge leeftijd. Er ontstaat vroegtijdig slijtage van het kraakbeen en afvlakking van de dijbeenkop. Hierdoor wordt de heup nog instabieler en ontsteek het gewricht (osteoartritis).Het gevolg hiervan is artrose: dit is een proces waarbij het lichaam extra bot aanmaakt in een poging het gewricht alsnog te stabilisteren.

De foto hiernaast is een röntgen opnamen van het skelet van een jonge pup. En zoals u ziet moet er nog heel wat gebeuren, voordat het allemaal op zijn plek zit.

Oorzaken heupdysplasie

De oorzaak van een heupdysplasie is divers. Er spelen zowel erfelijke als omgevingsfactoren mee. Onder dit laatste vallen de voeding ,groeisnelheid en manier van beweging tijdens het opgroeien. Heupdysplasie is ongeveer 25% erfelijk. Toch is het belangrijk niet te fokken met honden met HD. Voor het fokken worden officiële heupfoto’s genomen van reu en teef. De röntgenfoto’s worden beoordeeld door de Raad van Beheer. De uitslag wordt weergegeven met de letters van A t.e.m. E , waarbij A perfecte heupen weergeeft en E de meest erge vorm van HD. Er wordt geadviseerd enkel te fokken met honden die A of B heupen hebben. 

Preventie

  • Voeding bij een opgroeiende hond:
  • Een overvloed aan CALCIUM lan lijden tot groeipijn, standsafwijkingen of gewrichtsafwijkingen. In puppyvoeding zit de juiste verhouding calcium-fosfor. Daarbij werkt een teveel aan energie HD in de hand, doordat het gewicht en de spieren sneller  toenemen dan de mate van botgroei. Daarom is het beter dat een pup “slank” opgroeit.
  • Beweging : Gecontroleerde beweging (=aan de lijn , aan de  fiets , zwemmen) versterkt de spieren aan de achterhand en kan zo problemen voorkomen/ verminderen. Maar al dit absolut NIET voor het 1e levensjaar , en voorzichtig opbouwen. Een erg onstuimige , wilde pup heeft meer kans op HD. Gladde vloeren , teveel rennen en springen en zijwaarts uitglijden op een gladde vloer kan HD in de hand werken.
  • Gewicht :  Overgewicht speelt een zeer belangrijke rol in de verergering van de heupdysplasieklachten.

                   Ik wens u heel veel plezier met u pup, maar gebruik ook u gezonde verstand.

                                Een baby van nog geen jaar, neem je ook bescherming. 

                                                             Dus ook een pup.